• Blåbär
  Blåbär
  Vaccinium myrtillus) är ett ris som växer vilt i norra Europa. Den bör inte sammanblandas med amerikanskt blåbär (Vaccinium corymbosum och V. angustifolium), vilket är andra arter inom släktet. Blåbär kan också förväxlas med odon, men det finns väsentliga skillnader mellan dem.
 • Hjortron
  Hjortron
  (Rubus chamaemorus) är en lågväxande, flerårig ört som förekommer i hela den norra tempererade zonen. Ett äldre namn på hjortron är myrbär, vilket på en del håll även tranbär kallas. Artnamnet chamaemorus är grekiska för "markmullbär".
 • Lingon
  Lingon
  (Vaccinium vitis-idaea) är ett ris som är vintergrönt. Lingonets bär, som också heter lingon, är ätliga, och mognar i augusti - september. Lingonväxter odlas sällan och bären plockas ofta från vilda växter.

Butiken

 

Jerk

Jerk är en traditionell metod med ursprung från Jamaika för tillredning av kött. Den sägs härstamma från folk som flytt undan slaveriet upp i bergen. De levde på att jaga vildsvin. Köttet marinerades med peppar och andra kryddor och stektes sakta i röken av pimento trä. Jerk var ett alternativ till saltinläggning för att bevara köttet i den tropiska hettan. Den kryddrika smaken fås genom att låta köttet dra i marinaden före tillagning. Marinaden kan användas som den är eller spädas. Vi har Jerk-kryddor i följande varianter:
 
Jerk Seasoning – Den traditionella kryddblandningen.
280 gr
Pris: 29.90
 
Marinad Hot and Spicy – Används för att marinera stekar, grytor mm.
180 ml
Pris: 26.90
 
Marinad Mild – Denna marinad är gjord av samma råvaror som Hot and Spicy. Den är mildare men lika kryddrik.
180 ml
Pris: 26.90

Het Peppar Sås

Våra starka såser används både som smakförstärkare på bordet och som krydda vid tillredning av mat.
Scotch Bonnet – En stark men ändå smakrik sås. Scotch Bonnet är en stapelvara i det Jamaikanska köket. Trots sin styrka har den sin egen distinkta arom och smak. Använd gärna till soppor, grytor och risrätter.
150 ml
Pris 17.90
 
Jonkanoo— Denna starka sås är en blandning av olika (röda) chilifrukter och kryddor från Jamaika. Använd gärna till äggrätter, grillbitar, grytor och soppor.
150 ml
Pris 17.90
 
Firestick – Denna sås har en svagt söt karaktär bakom den hästspark den levererar omedelbart. Den är gjord av West India chili frukter från Jamaika.
100 ml
Pris 14.50

Sylt

Guava är en tropisk frukt med god smak. Den är rik på C-vitamin. Till vår sylt och gelé har handplockad Guava använts. Guavan växer på ett städsegrönt träd som kan bli 10 m. högt och tillhör myrtenfamiljen. Frukten är stor som en citron, rund eller päronformad. Den har tunt, blankt, gulgrönt skal. Fruktköttet är gult eller rosa, fast närmast skalet och smältande mjukt mitt i frukten. Det innehåller många vita hårda kärnor som kan ätas. Vill man undvika dem kan man mosa och passera fruktköttet. Mogen guava känns litet mjuk. Smaken är frisk, fyllig och mycket aromatisk.
Guava Jam – Används som marmelad. Kan också med fördel användas som fyllning i kakor och bakverk.
340 gr
Pris: 23.50
 
Guava gelé – Passar utmärkt som bas till en sås att ätas med Jerk. Kan naturligt vis också ätas som den är till kött. Det går också bra att använda gelén som marmelad.
340 gr
Pris: 23.50

Grönsaker

Callaloo – Denna grönsak är den Karibiska varianten av spenat. Kan med fördel tillredas med lök, vitlök, timjan och tomater. Callaloo används också som fyllning i fisk och kyckling.
538gr
Pris 18.50

Matlagningssåser

 
Coconut Rundown – En blandning av tjock Cocosmjölk och utvalda kryddor. Cocosmjölk är vanligt förekommande i det Karibiska köket. Denna sås kan användas till allehanda Karibiska rätter. Gott till bland annat kyckling, skaldjur och grönsaker.
180 ml
Pris 26.90

 
Escoveitch Pickle Sauce – En mångsidig sås som traditionellt används till fisk, men fungerar lika bra till kyckling eller som bas i en salladsdressing tillsammans med olivolja, senap och honung.
180 ml
Pris 26.90

 
Curry paste – Det traditionella sättet att laga curry baserade rätter är att först steka upp kryddorna i olja för att få ut smaken. Denna curry – pasta är redan förberedd på detta sätt. Färdig att använda till er gryta eller vad ni nu ska tillreda. .
190 gr
Pris 23.50
Bordsåser

One Stop Savory Sauce – Gjord av de smakrika råvaror som används till Jerk-blandningarna, men denna gång i en mix med frukt som Tamarind och Mango.
150 ml
Pris 20.70
 
Kamrose AB • Utåkersväg 15 • 91 433 Normalling, Sverige • Tel: +46 730 31 22 90 • info@kamrose.com •
Design av Intendit Webbyrå